Zimska čarolija u Dolomitima

by Yachts Croatia

U sjeveroistočnom dijelu Italije, na najvećem skijalištu u Alpama, zimski praznici nude puno više od skijanja

Planine su uvijek zabavne, ali ako ste poželjeli iskusiti nešto više nego na dosadašnjim zimskim praznicima, preporučujemo da posjetite talijanske Dolomite. Superski u Dolomitima je čudesno mjesto u samom srcu tog gorja: 1.200 kilometara savršenih padina i 450 žičara na raspolaganju su vam svakoga dana – a dani su ondje gotovo uvijek sunčani – dok će ljubitelji fine hrane uživati u delikatesama pet kultura koje se susreću u toj regiji: tirolske, trentinske, venetske, ladinske i mediteranske. Slavni arhitekt Le Corbusier jednom je Dolomite opisao kao najljepše arhitektonsko djelo na svijetu, a Reinhold Messner, koji je osvojio najviše vrhove na svijetu, za Dolomite je rekao da možda nisu najviši, ali su definitivno najljepši planinski lanac na planetu. UNESCO dijeli njihovo mišljenje, pa je uključio Dolomite na popis najljepših mjesta na svijetu 2009. U toj se regiji smjenjuju nježne padine na kojima su raštrkane tradicionalne planinske kućice i strme stijene grube površine, oštre i visoke više od tri tisuće metara. Koju god stazu odabrali, u Dolomitima ćete uživati u panoramskom pogledu.

Alta Badia

UNESCO je uključio ove kalcitne planine na popis najljepših mjesta na svijetu

Taj je zimski raj stvoren prije 250 milijuna godina, kad je izronio iz primordijalnog mora. U to su vrijeme najviši vrhovi bili tek atoli – Marmolada, Sassolungo, Civetta, Pale di San Martino, Rosengarten, Sciliar, Tofane i tri vrha Lavareda jedva su izvirivali iz vode, pa skijaši koji danas klize tim veličanstvenim padinama na neki način istražuju podmorje, a priroda ih svake večeri pozdravlja veličanstvenim spektaklom tijekom kojega blijede planine poprimaju tonove narančaste, crvene i ljubičaste. Taj je prirodni fenomen, poznat kao ‘enrosadira’, prisutan samo u Dolomitima, zbog jedinstvenih osobina stijena. Skijanje u Dolomitima seže još u 19. stoljeće – prvi skijaši otkrili su padine Val Gardene i Cortine oko 1895., a 1912. mladi skijaš iz Merana po imenu Peter Böttl obišao je masiv Sella u dva dana bez zaustavljanja i tako stvorio utrku Sellaronda. Prvi je veliki slalom održan 1935. na Marmoladi, ali u tim su se danima natjecatelji morali uspeti na 3.342 metra visok vrh pješice.

Alta Badia Ski

Dolomitima vijuga 1.200 kilometara staza različite težine, a sunce zimi sja 8 od 10 dana

Kad su 1956. u Cortini održane Olimpijske igre, Dolomiti su se proslavili diljem svijeta. Danas se u Alta Badiji, Val Gardeni i Cortini d’Ampezzo održavaju spektakularne utrke svjetskog kupa koje privlače na tisuće gledatelja sa svih strana svijeta. Na ovim je planinama moguće svakoga dana krenuti na novo putovanje na skijama, otkriti novi pejzaž i uživati na 1.200 kilometara padina podijeljenih na 12 zona s 50 planinskih sela. Skijaši i snowboarderi svemu tome imaju pristup sa samo jednim ski-passom, a bez obzira na razinu vještine, pronaći će padinu i stazu za sebe – bila to Bellunese, koja počinje na vrhu Marmolade, Lagazuoi, Tognola Uno trail, Saslonch, Gran Risa, Olimpia, Silvester, Trametsch ili bilo koja druga. Dolomiti su idealno zimsko odredište i za gurmane, pogotovo regije Alta Badia, Kronplatz, Cortina d’Ampezzo, Val Gardena i Val di Fassa, u kojima broj restorana odlikovanih Michelinovom zvjezdicom izvrsnosti ima više nego u većini europskih gradova – čak 14 restorana ondje ima barem jednu Michelinovu zvjezdicu.

Superski u Dolomitima

U proteklih nekoliko godina Alta Badia je postala omiljena među turistima i zbog izvanredne kulinarske ponude

Skijaši i borderi ne moraju se osloniti samo na restorane u gradovima, jer restorančića i gostionica ima posvuda na planinama: ondje mogu pronaći tipične planinske specijalitete i sve delikatese talijanske i austrijske kuhinje; od pršuta i pecorina, lazanja i špageta sa školjkama, do Schlutzkrapfen (raviola s ricottom i špinatom), Tirtlen (punjene pržene pogačice) ili bunceka, pa na kraju sve to zaliti vrhunskim prošekom ili drugim vinima. Ako nakon svega toga još imate snage za desert, čekaju vas tiramisu, štrudli i buhtle s umakom od vanilije. Bez obzira na to kako ste došli iskušati granice svojeg tijela – na skijama ili za stolom, Dolomiti su pravo mjesto za vas. Otkrijte stoga kako izgleda pravi zimski odmor u pejzažu od kojega zastaje dah.

Cigar Club Mareva među zvijezdama
Čokoladno iskustvo za osjetila