Više od vinarije

by Yachts Croatia

Vinarija kuće Saints Hills poznata je po kvaliteti vina i šarmantnom zdanju provansalskog štiha u kojem vas čeka vrhunska gastro ponuda, te ambijent vrijedan divljenja

Na fantastičnoj lokaciji u mjestu Oskorušno, koja podsjeća na najljepše francuske vinograde, nalazi se vinarija Saints Hills s pogledom na nasade vinove loze koja je okružuju. Predivno staro zdanje vinarije koju je nekada držala obitelj Bibica, datira od 1880. godine, a danas je jedan od najmodernijih pogona za proizvodnju vina, u ovom slučaju s područja Komarna i Dingač, na kojima Saints Hills uzgaja sortu plavac mali. Osmišljena kao cjelogodišnja destinacija, vinarija plijeni ljepotom arhitekture, okruženja i kvalitete po kojoj je svjetski prepoznata. Naime, čak sedamdeset posto vina Saints Hillsa ide u izvoz, najvećim dijelom u Njemačku, Švicarsku i Englesku, gdje posebno dobro ide etiketa Roko. Za to je zaslužna upornost i poslovna strategija vinarije.

Saints Hills Vineary

Proces izrade vina u Saints Hillsu ne skrivaju, a korisei male i velike hrastove bačve, te betonske tankove koji se koriste za grožđe s položaja Komarna

Proces izrade vina u Saints Hillsu ne skrivaju. U barrique sobi se radi fermentacija u bačvama, bobice plavca se probiraju, zdrave idu u bačve koje se zatvore, te se u njima radi prva fermentacija, prešanje, pa druga fermentacija. Dio se radi u velikim bačvama, a dio u malim. Koriste se male i velike hrastove bačve, te betonski tankovi koji se koriste za grožđe s položaja Komarna. Roko s Komarne u malim bačvama stoji devet do dvanaest mjeseci, zavisno kakva je berba, a dingač do 24 mjeseca. Dva puta godišnje radi se blendiranje, a od jedne berbe bude između osamdeset i devedeset uzoraka, koji se miješaju i degustiraju po kriteriju što ide, a što ne ide zajedno. U podrumu se svake godine ostavi i postotak vina za odležavanje. Sva vina brenda mogu se degustirati u ‘light’ posjeti vinarije ili onoj spojenoj s gastronomskom ponudom koju nudi restoran. Našu pažnju zaokupio je ‘secret room’, tajno mjesto s kušaonicom za posebne namjene sa zasebnim ulazom i izlazom gdje gosti mogu doći inkognito.

Saints Hills

Vinarija je, također, mjesto gdje se može ostati. Par prekrasnih soba, napravljene su kako bi ispunile visoka očekivanja gostiju

Bez obzira kako došli, osim vrhunskih vina u Oskorušnom će vas dočekati i pažljivo odabrana gastronomska ponuda s jelovnikom skrojenim prema vinima Saints Hillsa. Izrazito se pazi na kvalitetu namirnica, pa se u kuhanju primjerice koristi i domaće povrće uzgojeno od tradicionalnih sjemena. Uživanje u jelima predviđeno je u restoranu koji se nalazi na vrhu zdanja s pogledom na vinograde i lijepom terasom. Poseban ton cijelom projektu daje njen obiteljski karakter. Samo ime vinarije nastalo je jer su njihovi vinogradi dobili ime po svecima, a kako bračni par Tolj ima četvero djece po kojima vinogradi nose imena – Sv. Ante u Istri, Sv. Roko u Komarni, Sv. Luciju na Dingaču, pa je prevod brenda u Brda svetaca bio logična stvar. Saints Hills je danas nezaobilazno odredište za ljubitelje vina i dobre hrane, a iako nova vinarija ima takav koncept da bude cjelogodišnje odredište, idealna je i kao ljetna ‘postaja’ za degustaciju vina, a vez ćete lako pronaći u obližnjim lukama, Trpnju ili Orebiću.

Fotografije Mario Jelavić

Prepoznatljiva aroma grka
Skrivene škrinje s blagom