Slatki užitci

by Yachts Croatia

Slatko je nešto u čemu svi rado uživaju i uvijek se povezuje s toplim ugođajem i nečim veselim

Slastice, ma tko im može odoljeti! Čokoladne, sočne, kremaste, voćne, šarene i primamljive za svakoga se ponešto pronađe u izlogu pregršt slastičarnica koje su u posljednjih nekoliko godina obogatile slatku stranu hrvatske gastronomije. Najpoznatija splitska slastičarka Tea Mamut je tako prilikom otvaranja vlastite slastičarnice O’š kolač imala viziju stvoriti kutak koji svojom ponudom odskače od svega dosad viđenog u Splitu (a i šire). ‘Prije svega naglasak je na visokokvalitetnim namirnicama i stvaranju vizualnog identiteta slastica’, komentirala nam je Tea, a osim što atraktivno izgledaju, cilj joj je da njezine slastice imaju jednako tako dobar okus.Kao i u svemu u životu, znanje je neophodno, tako i ova profesija nalaže da se konstantnim učenjem može doći do otkrića novog, omiljenog spoja okusa!

Slastice Oš Kolač

U veselom interijeru slastičarnice uživaju svi ljubitelji slatkog

Trendovi su također neizbježan dio slastičarstva, koji iz sezone u sezonu novim otkrićima unose promjene i vidno utječu, kako na izvedbu, tako i na izgled slastice. Tea, pak, na trendove u slastičarstvu gleda kao i na modu: ‘Nešto mi se svidi, nešto ne, i ono što mi se svidi implementiram kroz nove proizvode.’ Klasične slastičarske tehnike s vremenom su se upotpunile modernim inovacijama, a spajanjem različitih kultura i tradicija otvorile su se nebrojene mogućnosti. Zahvaljujući šarolikoj paleti slastičarskih proizvoda na tržištu i sve većoj popularnosti i profesionalizmu slastičarstva kao struke, i hrvatska slastičarska scena se mijenja, razvija i ide ukorak sa svijetom. Slobodno bi se ovaj slatki zanat mogao svrstati i pod granu umjetnosti s obzirom na to da su finese izvedbe, organizacija i disciplina u poslu usavršene do najsitnijih detalja.

Slastice, Hotel Esplanade

Esplanadin slastičarski tim stvara jedinstvene čarolije okusa

Prestižni zagrebački hotel Esplanade, s odveć dugom tradicijom i bogatom ponudom ručno rađenih slastica, ukusnih torti i kolača, izaziva i najgorljivije brojače kalorija. No, što njihove slastice čini toliko posebnim i privlačnim? U prvom redu, mašta i ljubav prema kuhanju i pripremi svakog pojedinog segmenta koji igra važnu ulogu u izradi vrhunskog deserta iza kojeg stoji Ana Grgić, chef Esplanadinih kuhinja, koja sa svojim slastičarskim timom nastoji iskušavati nove okuse i tehnike, te oživiti zaboravljene recepte u modernim interpretacijama. Tako je, primjerice, cikla čest gost njihovih recepata, koja se odlično uklapa u slatke priče, ili, pak, bosiljak koji upotpunjuje deserte s agrumima. Inspiraciju za slatke kreacije pronalaze i u već postojećim tradicionalnim receptima kojima pristupaju suvremenijim tehnikama obrade ili isprobavajući nove okuse i spajajući nespojivo.

Slastice Esplanade Hotel

Domaći sladoled od jogurta, biskvit od bijele čokolade i cikle, krema od cikle

Rezultati često obaraju i one istančanog ukusa. Slastičari se danas nadmeću i u stvaranju savršeno dizajniranih slastica, no uz savršen izgled sve se više cijene lokalne namirnice i pažnja se pridaje nutricionističkoj vrijednosti slastica koje postaju zdravije i naprednije varijante svojih prethodnica. Esplanadin tim smatra da se korištenjem autohtone, tradicionalne namirnice u slastičarstvu može samo doprinijeti razvoju hrvatske gastronomije, s naglaskom da su svi sastojci deserta najbolja inačica sebe. Na vama je samo da izaberete nešto po svom ukusu i prepustite se doživljajima.

Nova renesansa mesa
Umjetnost u tanjuru