Sa skijanja na more

by Yachts Croatia

Sa skijanja na more – Užitak počinje sada

Doba kada možete u svoju korist okrenuti činjenicu da je more ‘prazno’ počinje za Uskrs, odmah poslije ‘marčanih’ bura, i traje sve do astrološkog početka ljeta

Nije nam prvi put da pišemo o plovidbi u predsezoni, a prošle godine smo objavili i neke savjete gdje konkretno možete u srednjodalmatinskom okruženju otići i dobiti uslugu kakvu zaslužujete samom činjenicom da ste se prije ljeta otisnuli na more. Ovog puta vam pažnju želimo usmjeriti na općenite zakonitosti koje vrijede za plovidbu ‘prije Yacht Weeka’, o kojem inače imamo sasvim pozitivno mišljenje. Općenito, u doba koje datumski omeđuju Uskrs i astrološki početak ljeta, možete bez gužve ploviti gdje god želite. Prilika je to da se vežete uz hvarsku rivu u predvečerje ili da besplatno prespavate u nekoj otočnoj marini u kojoj inače ljeti ni ne možete uhvatiti mjesto. Doba je to jedriličara i jedrilica, ‘ludih’ Skandinavaca i avanturističnih slavenskih susjeda, poneke regate i prije svega – mira. Osim priveza u našim najpopularnijim primorskim mjestima, na jednak način možete uživati u ljepotama prirode bez ‘najezde skakavaca’, sidreći primjerice u viškoj Stinivi, Vinogradšću na Sv. Klementu, Lojenoj na Kornatima ili Sakarunu na Dugom otoku. Vrijeme je to kada se priroda, isprana zimskim udarima juga i bure, ponovno budi u svom lijepom i blagom proljetnom obliku. Čak je, kao što poslovica kaže, i trava zelenija, ali zaista. I miriše aromama koje ćete odmah osjetiti i zapamtiti, neometani uobičajenom ljetnom gužvom.

Sa skijanja na more

Dugi proljetni dani idealni su za romantične trenutke i uživanje u lijepim krajobrazima

Možete potpuno zaroniti u ljepotu okoliša i – istražiti je još i više. Dobra mogućnost priveza vašeg plovila znači i da ga možete sigurnije ostaviti na vezu i uputiti se u posjet omiljenom vinaru, navući gojzerice pa hodati do vrha otoka ili biciklom proskitati po njegovoj unutrašnjosti. Takve aktivnosti bit će vam i ugodna dopuna aktivnostima kada u moru ne možete provesti cijeli dan, a sunce zalazi relativno kasno – i za sve ćete imati vremena. Voljeli bismo kazati kako je to prilika i da lijepo jedete, ali ćete se za gastro dio ove priče morati temeljito pripremiti, jer mnogi restorani otvaraju tek kada poraste broj nautičara na moru, i rijetki su oni koji su otvoreni cijelu godinu. Pojoda u Kutu (na Visu) jedan je od svijetlih, ali rijetkih mjesta u našem arhipelagu koji će vas cijele godine čekati s otvorenim vratima. Ipak, kako vrijeme prolazi, ponuda je malo bolja i nadamo se da će u budućnosti što više ugostitelja podržati mogućnost predsezonske plovidbe. Savjetujemo vam da se svakako unaprijed raspitate o području koje namjeravate posjetiti i memorirate nekoliko korisnih brojeva u svoj mobitel dok ste još na kopnu. I provjerite da vlasnici tih ugostiteljskih nisu, primjerice, na Tajlandu. Ipak, koliko god gastronomska ponuda bila važan dio plovidbe, ona nije i njegov jedini ‘jestivi’ dio.

Sa skijanja na more

Plovidba u predsezoni vam pruža priliku da posjetite najpopularnije dijelove hrvatske obale uživajući u njihovoj ljepoti i samoći

Proljeće je doba kada možete bez pola muke nabrati lijepi naramak šparoga i prirediti si pravu gozbu. Pogotovo svoju trpezu možete obogatiti u suradnji s lokalnim ribarima koji u to doba nemaju veliku potražnju za morskim specijalitetima. Prilika je to i za na kontinent ponijeti pokoje gastronomsko osvježenje koje nećete platiti po sezonskim cijenama. Ali u prvom redu, doba je to za istinske entuzijaste i hedoniste koji će u potpunosti iskoristiti vrijeme provedeno na moru za uživanje u svemu što nam taj okoliš pruža. More vas samo čeka. Kao što pravi skijaši na snijeg odlaze u različitim godišnjim dobima, tako će i pravi nautičari na more otići i u proljeće. Po mogućnosti odmah nakon suncem okupanog skijanja u francuskim Alpama.

Sa skijanja na more

Za boravak na moru u proljeće treba se jednako dobro zaštititi od hladnoće i od sunca

Lošinjski arhipelag
'Naj' plovidba