Prepoznatljiva aroma grka

by Yachts Croatia

Znamenito korčulansko vrhunsko vino uspijeva u okrilju obiteljske vinarije Bire te priči o tradiciji, požrtvornosti i ponosu tisućljetnog života na otoku

Lumbarda ne samo da je poznata po sorti grk, nego i kao nalazište jednog od najstarijih pisanih spomenika u Hrvatskoj – Lumbardske psefizme (3. st. pr. Kr.). U doba prvog vala grčke kolonizacije, kada je Korčula i dobila ime – Korkyra Melaina, takvo plodno polje značilo je opstanak kolonista na otoku. Upravo u Lumbardi gotovo se isključivo uzgaja sorta grk, i to zbog toga što raste na pjeskovitom tlu, zbog čega je uspješno odoljela filokseri – bolesti vinove loze (korijena) koja je uništila vinograde cijele Europe pa i Dalmacije. ako je i pošip autohtona sorta i prvo bijelo vino s etiketom zaštićenog zemljopisnog podrijetla, najbolje uspijeva na predjelima Čare i Smokvice, u kojima brojna obiteljska gospodarstva uzgajaju i prodaju svoje varijacije na temu ovog zlatnožućkastog nektara visokih alkohola. Grk je pomalo intrigantniji i karakterom jači, ali s notama svježine i voćnosti, te lumbardski grk postaje sve traženija sorta.

Winery Bire, Lumbarda

Zadovoljstvo gostiju imanja najbolje svjedoči o uspješnom spoju poljoprivrede i ruralnog turizma

Jedan od pionira promocije grka Franko Bire, naslijedivši od starine vinograde ove sorte, prije dvadeset godina je uz pomoć UNDP-ova kredita na suhozidnim terasama zasadio nove trsove i od tada svaki dan živi za grk i od grka. Vinarija Bire, u kojoj je do zadnjeg detalja po vlastitu projektu osmišljena proizvodnja, služi i kao mjesto susreta posjetitelja ne samo s autohtonim sortama ovog kraja, već i sa specifičnim načinom života, koji uz neke moderne preinake ipak baštini vrijednosti predaka koji su kultivirali ovaj predivan otok. Obiteljska atmosfera u kojoj ćete s tipičnom ljubaznošću doznati i onu neslužbenu i nenapisanu povijest mjesta i otoka, s izvrsnom ponudom hladnih predjela i nezaobilaznih makaruna po drevnom receptu, te degustacijom njihova plavca, rosea i dakako grka, koji se izvrsno sljubljuje s plodovima mora, dat će vam pravi impuls za otkrivanje sljedeće stanice – grada Korčule.

Fotografije D. Pačić i M. Romulić

Više od vinarije