Gdje su nestale sve ribe?

by Yachts Croatia

Zaklada Blue Marine

Zaklada posvećena zaštiti oceana za buduće generacije zalaže se za stvaranje velikih prirodnih rezervata i obnavljanje raznolikosti morskog života

Zaklada za zaštitu mora Blue Marine osnovana je u Velikoj Britaniji 2010., a njezini su osnivači autori filma ‘The End of the Line’ koji je skrenuo pozornost svijeta na probleme izlovljavanja ribe. Pretjerano izlovljavanje ribe predstavlja ozbiljnu opasnost za osjetljivi ekosustav našeg planeta i jedan je od uzroka problema s nedostatkom hrane u svijetu. Oceani prekrivaju 72% površine Zemlje i podržavaju život u svim njegovim oblicima; proizvode više od polovice kisika potrebnog za život i apsorbiraju ugljični dioksid koji stvara čovjek. Ilegalno izlovljavanje i destruktivne tehnike ribolova uklanjanju previše ribe iz hranidbenog lanca u morima i uništavaju podmorje. Kad oceani ostanu bez ribe, ekosustavi će se neizbježno urušiti. Riba je jedini ili glavni izvor proteina za više od milijardu stanovnika planeta, pa će čovječanstvo itekako osjetiti posljedice propasti morskog ekosustava.

Blue Marin Stefano Scortegagna

Oko 90 posto svjetske populacije velikih riba je već izlovljeno, a isti je postotak iscrpljenih svjetskih lovišta ribe (Photo: Stefano Scortegagna)

Ovaj problem još uvijek nije nerješiv: zaštitom velikih dijelova oceana, provođenjem mjera i održivog ribolova moguće je vratiti ravnotežu u morski ekosustav. Zaštita oceana povećala bi broj pripadnika ugroženih vrsta, poput kitova, dupina i tune, te vratila život u njihov habitat. Stvaranje morskih rezervata isto bi tako pomoglo i stvaranju novih ekonomskih prilika za stanovnike udaljenih otoka, u obliku ekoturizma ili znanstvenih ekspedicija, ali i spriječilo izrabljivanje radnika na nekim industrijskim ribarskim brodovima, koje graniči s ropstvom. Zaklada Blue Marine radi na rješavanju krize oceana oblikovanjem i provođenjem inovativnih rješenja za pretjerano izlovljavanje i stvaranjem morskih rezervata. Među vitalnim projektima zaklade su i morski rezervat otoka Ascension, vraćanje prirodne riblje populacije na Solent, uvođenje ekološki održivog ribolova na Eolske otoke i pomoć u čišćenju plastičnog otpada iz Sredozemlja.

Blue Marin

Zaštita mora i oceana zajednička je odgovornost svih ljudi

To je tek dio projekata na kojima zaklada radi diljem planeta, a za koje je itekako potrebno sredstava. Zaklada je već ostvarila mnoge uspjehe i utjecala na očuvanje oceana, a među uspješnije projekte ubraja se stvaranje najvećeg morskog rezervata, u arhipelagu Chagos u Indijskom oceanu 2010., pokretanje inicijative za stvaranje rezervata oko Pitcairna na Pacifiku 2015. i zatvaranje 52,6% voda oko Ascensiona za ribarenje od siječnja 2016. nadalje. Cilj zaklade je zaštititi 10% oceana do 2020. i čak 30% oceana do 2030. Pod pokroviteljstvom princa Alberta II. od Monaka, zaklada je otvorila i Blue Marine Yacht Club, mjesto na kojem se internacionalni ljubitelji plovidbe mogu okupiti i pomoći u zaštiti oceana. Članovi kluba – vlasnici jahta, tvrtke za čarter, brodograditelji i marine – imaju aktivnu ulogu u očuvanju naših mora za buduće generacije. Sav prihod od članarine koristi se za izravno pomaganje projekata zaklade diljem svijeta. Učlanjenjem u klub, donacijama, te korištenjem vlastita utjecaja i iskustava članovi postaju dio projekta koji uistinu spašava oceane.

Blue Marin Paolo Bassani

Zaštitom velikih dijelova oceana, provođenjem mjera i održivog ribolova moguće je vratiti ravnotežu u morski ekosustav(Photo: Paolo Bassani)

Emblem kluba dizajnirao je osobno Ralph Lauren, a članovi kluba imaju ga pravo istaknuti na svojim brodovima kao simbol predanosti regeneraciji i očuvanju oceana. I Sunseeker International se uključio u ovu hvalevrijednu akciju zaštite oceana najavivši dugoročno partnerstvo sa zakladom Blue Marine, s ciljem podizanja svijesti o potrebi za očuvanjem oceana i poticanja pojedinaca na razmišljanje o tome kako bi oni sami mogli utjecati na dobrobit morskog ekosustava. CEO Sunseekera, gospodin Phil Popham, kazao je: ‘Posebno me se dojmio polet ove zaklade, ali i impresivna motivacija koja izvire iz svakog projekta. Zaklada provodi mnoge fantastične projekte na mnogim lokacijama popularnim među našim klijentima. Ovim partnerstvom želimo potaknuti ljude na razmišljanje o dobrobiti oceana i na djelovanje s ciljem spašavanja tog najvrjednijeg resursa koji imamo.’ Sunseeker isto tako podržava Blue Marine Yacht Club i potiče svoje klijente na učlanjenje, s krajnjim ciljem pozitivnog utjecanja na odnos čovjeka prema oceanu u bliskoj i dalekoj budućnosti.

60. obljetnica Jeanneau
Najveći u srednjoj Europi