Gala večerom u hotelu Esplanade proslavljena je izvrsnost hrvatske gastronomije uz prestižne nagrade, uključujući titulu Chefa godine za Rudija Štefana iz restorana Pelegrini
Rudi Štefan je Chef godine 2025 prema izboru prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Hrvatska. Slavni chef kuhinje i vlasnik restorana Pelegrini u Šibeniku osvojio je najviši godišnji GM trofej na svečanoj dodjeli koja se održala u utorak navečer u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade u Zagrebu. Trofej mu je uručila Ana Lakić, direktorica marketinga i razvoja Grupe pića u Jamnici, premium partneru vodiča Gault&Millau Hrvatska 2025.
‘Velika mi je čast primiti ovu nagradu i želim se zahvaliti svima koji su dio ove organizacije, fantastična je u svom radu i doprinosu promociji gastronomije. Ovo priznanje nije samo moje, već pripada svima koji me okružuju i koji svakodnevno daju sve od sebe da zajedno gradimo ovu vrhunsku priču,’ izjavio je Štefan.

Restorani s četiri toke
Noć kulinarskih Oscara, neslužbeni naziv godišnje Gault&Millau gala večere povodom izlaska vodiča, okupila je 101 chefa iz cijele Hrvatske. Među uzvanicima bio je i Tonči Glavina, ministar turizma i sporta RH, koji je uručio Gault&Millau plakete najboljim hrvatskim restoranima. A to su: 360 iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, NAV iz Zagreba, Pelegrini iz Šibenika, Alfred Keller iz Malog Lošinja, Boškinac iz Novalje, Cap Aureo Signature iz Rovinja, Nebo restaurant & Lounge bar by Deni Srdoč iz Rijeke, ManO2 iz Zagreba, Noel iz Zagreba, Tač iz Zagreba, Zinfandel’s iz Zagreba i Zrno Soli iz Splita.
Svi ovi restorani imaju 4 toke Gault&Millau, kuharske kapice koje označavaju njihovu prvorazrednu kvalitetu. Ministar Glavina zahvalio je nagrađenima na doprinosu hrvatskoj gastronomiji i istaknuo kako je hrvatska gastronomija postala prepoznatljiva u svijetu, te da imamo novu generaciju talentiranih ljudi koji donose inovacije u industriju.

Gault&Millau Hrvatska večera u znaku izvrsnosti
Trofej za najboljeg šefa sale i servis za 2025. dobio je zagrebački restoran Baltazar, kojeg vodi Milan Martinko, poznat kao Micek. Nagradu mu je uručila Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda HTZ-a.
Ove godine, gala večera bila je u znaku hrvatske izvrsnosti chefova i brendova. Gosti su uživali u vrhunskim pjenušcima, koktelima, a jela su pripremali chefica Ana Grgić-Tomić i chef Marko Đurašević. Na večeri su poslužena vrhunska vina i tartufi iz Istre.

Maša Salopek je najbolja slastičarka
Gault&Millau Croatia 2025 nudi vjerodostojan presjek stanja domaće gastronomske scene, a direktorica vodiča, Ingrid Badurina Danielsson, istaknula je da su restorani iz kontinentalnih regija napravili veliki korak naprijed.
Trofej za velikog chefa budućnosti dobio je chef Karlo Kaleb iz splitskog restorana Krug, dok je GM Trofej za Mladog talenta godine pripao 23-godišnjem Amosu Novaku.
Nagrada za Chefa tradicijske kuhinje otišla je Marinku Rotimu, a za Chefa moderne tradicijske kuhinje Igoru Erženu. GM nagrada za najbolji POP godine pripala je veganskom bistrou BioMania, dok je Maša Salopek proglašena najboljom slastičarkom godine.

Ova gala večera bila je ujedno i proslava 100. rođendana Hotela Esplanade, a uzvanici su ponijeli novo izdanje dvojezičnog vodiča Gault&Millau, u kojem je 430 restorana i 150 kušaonica vina.

Tekst: Gault&Millau Croatia
Fotografije: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalažić za Gault&Millau Croatia