Restorani otoka Visa nude pravu pojorsku gastronomiju



8 min

Ako plovite Dalmacijom i niste oplovili Vis i viške restorane, može se reći da niste doživjeli gastronomske vrhunce koje ovo plovno područje nudi

Plovidbu je nemoguće odvojiti od gastronomije. Nekoć je to bilo od životne važnosti jer bez dovoljno zaliha hrane na brodu ishod plovidbe je bio veoma neizvjestan. Danas su plovidba i gastronomija povezane na puno ljepši način, čak do te mjere da se plovidbena ruta određuje prema restoranima koji nude specijalitete određenog podneblja. Ako ste jedan od takvih moreplovaca i plovite srednjodalmatinskim otocima, onda su restorani otoka Visa za vas nezaobilazna destinacija.

otok vis

Restorani otoka Visa

Otok Vis je po mnogočemu specifičan, pa tako i po gastronomskoj ponudi. I uz to je uspio održati jedinstvenu kombinaciju karaktera, skromnosti i šarma, što čini esenciju mediteranske filozofije, pa stoga i ‘kužine’. Ono što ga odvaja od standardne ponude drugih otočnih restorana jest njegova raznolikost. Kako je Vis godinama bio izoliran otok i distanciran od većine razvijenih turističkih destinacija, tako je uspio očuvati svoju autentičnost.

U gradu Visu, u predjelu koji se zove Kut, smjestilo se nekoliko restorana koji se izdvajaju svojom raskošnom gastronomskom ponudom.

Pojoda

Atmosfera restorana Pojoda je vrlo jednostavna, domaća, no u sebi krije raznolikost i bogatstvo ponude. Polpete od hobotnice, luk (riba slična tuni) u umaku od kapara, dušene lignje u vinu s lovorom, riba u slanutku, paštafažol na brujet samo su neka od jela koja nećete naći nigdje drugdje na Jadranu.

Brujet od grdobine i jastoga je također specijalitet koji ne biste trebali propustiti probati. Jedan posjet ovom restoranu definitivno nije dovoljan pa se gurmani redovito vraćaju po još.  Ljeti su česte gužve i svakako treba rezervirati mjesto. U blizini je i restoran Val s dosta bogatom ponudom, također nudi riblje specijalitete i može primiti veće grupe.

grad vis panorama

Villa Kaliopa

Ako poželite provesti romantičnu večer uz izvrsnu kuhinju i vino, Villa Kaliopa vlasnika Gorana Pečarevića je restoran koji ne može nadmašiti nitko stotinama milja naokolo. U predivnom vrtu iz 16. stoljeća, u kojem rastu stoljetne palme, smješteno je svega nekoliko stolova koji gostima pružaju privatnost i uživanje uz svijeće. Krem juha od škampa je izvrsna, a nakon toga možete birati svježu ribu koju će vam pokazati uslužno osoblje. Za kraj je dobro izabrati neki od domaćih kolača, a čašicu prošeka popit ćete na račun kuće.

Karijola

Izbor dobrih restorana otoka Visa ovdje se ne zaustavlja. Točno na pola puta između Visa i Kuta nalazi se vjerojatno najbolja pizzeria na Jadranu – čuvena Karijola, čiji je vlasnik Josip Dujmić zanat ispekao u Zagrebu, te je, opijen Visom, svoje savršene pizze odlučio ponuditi i na škoju. U Karijoli se pazilo na bitno: klasična krušna peć savršeno je izvedena, a prekrasna terasa s pogledom na viški porat nenametljivo je uređena. Preporučujemo Karijolinu pizzu s pršutom ili s artičokama. U ponudi je izbor vina na čaše nekoliko lokalnih vinara, a specifikum je i izvrsna ponuda kvalitetnih piva.

Konoba Stončica

Nezaobilazna destinacija nautičara koji dolaze na Vis je Stončica, u kojoj tri brata Linčir drže konobu Stončica, poznatu po dobroj ponudi ribljih jela te peki od janjetine i kozletine. Tripo Linčir navodi kako je specijalitet kuće savur – marinada od plave ribe, srdele, inćuna, lokardi ili palamida, a u sezoni i srdele na ražnju. Preporučujemo da kušate i dropčić od janjčića ili kozlića, specijalitet zamamna mirisa i okusa koji još nazivaju i viškim kulenom, a koji Linčiri navodno spremaju najbolje na otoku. Odlučite li se, pak, za frišku pečenu ribu, preporučili bismo da za prilog uzmete tradicionalno viško jelo: pečene rajčice i lešo krumpir.

Viško polje

Za potpuni doživljaj otoka treba zaći i u njegovu unutrašnjost. U plodnom viškom polju, dolini utisnutoj između obronaka, nanizalo se dvadesetak obiteljskih gastro-kutaka, u kojima poput žara lagano tinja autohtona viška, odnosno, kako domaći kažu, ‘pojorska’ gastronomija. Tim restoranima, iako kilometrima udaljenima od mora, rado pohode i nautičari, otkrivajući jedan drukčiji otok. U ovom tekstu predstavljamo samo nekoliko, kao inspiraciju za drukčiji obrok na otoku Visu i pozivnicu da sami malo istražujete ovaj trajno magični ‘škoj’.

Konoba Magić

Obiteljsko gospodarstvo Magić krenulo je s idejom da se oplemeni mladi vinograd i da se cijela obitelj uključi u tu priču. Od vlastita uzgojenog povrća, lokalno dobavljene ribe i mesa, te dviju vrsta vina, već je na početku ovaj OPG bio omiljen kod nautičara. Danas je konoba Magić gastronomski raj smješten usred pitoresknog vinograda, s autentičnom lokalnom atmosferom, finom spizom i uslužnim osobljem, a u ponudi ima i izvrstan plavac mali iz svoje proizvodnje.

restorani otoka visa magić

restorani otoka visa magić

Konoba je zavidnu reputaciju stekla držeći se jasnih postulata: autohtono, friško i maštovito. Poslužuju povrće isključivo iz svoga vrta, koji se nalazi tik uz konobu, a po dolasku će vas dočekati s nekom od rakija iz vlastite proizvodnje. Na meniju su provjerene stvari, poput pršuta od tune s pestom od rikule i badema, cvjetova tikvica punjenih kozjim sirom i inćunima koji se panirani poslužuju uz poseban tartar s kaparima.

Ono po čemu je poznata konoba Magić definitivno su peke od teletine, janjetine ili morske peke s hobotnicom, grdobinom ili čak kokotom i, kako smo se sami uvjerili, nekoliko gostiju se moralo vratiti jer je mjesto na prekrasnoj terasi okruženo vinogradima nemoguće dobiti bez prethodne rezervacije. Za nautičare se može organizirati i prijevoz ili čak naručiti ‘peka to go’.

Popularni su i jestivi suveniri s likom tovarića, razne marmelade, sirupi i drugi plodovi polja, koje, uz botilju vina, možete ponijeti sa sobom i uživati u okusima Visa daleko od otoka.

Fields of Grace Vineyards Estate

restorani otoka visa Fields of Grace Vineyards Estate

Iza engleskog naziva i natpisa na kineskom ‘Dai pai dong’ (u prijevodu ‘street food’) krije se ljubavna priča Jakše Kivele, rođenog Komižanina, i Kineskinje Fung Lin Leung, koji su na početku polja stvorili neobičan spoj svjetskih gastro-trendova, iskustvo rada u Michelinovu restoranu te održive ekološke poljoprivrede.

Usred imanja smješten je paviljon za degustaciju, koji kao da je teleportiran s ulica Hong Konga. Na imanju se gosti mogu šetati kroz mali labirint svakojakog bilja, te sami ubrati povrće, od kojeg će chef Jakša u maniri ‘street’ kuhara napraviti jelo inspirirano trenutkom.

Jakša priprema degustacijske menije, od kojih svaki sadrži starter kao, na primjer, rižine rezance s miksom povrća u svježe pripremljenom dressingu, pa zapečene rižote, i to u glinenim posudama i s dodatkom curryja. Zapečena patka ‘a la Macau’, odojčići na kineski način ili Jakovljeve kapice kuhane na pari, uz dodatak soje i začinskih trava, jela su od kojih se pet kilometara od Visa prema unutrašnjosti otoka šire mirisi Azije.

restorani otoka visa Fields of Grace Vineyards Estate

I ponuda vina je zanimljiva jer se, uz rose domaćih sorti grožđa, nudi i neautohtona, ali Jakši sasvim logična, sorta graševina, te nijedno vino, osim plavca, ne prelazi 13 posto alkohola. Naime, Jakša je uvjeren da se ljeti trebaju piti lagana vina, pa su njegova graševina ili rose dio pristupačnog menija s predjelom, glavnim jelom i desertom, koji će vas sigurno ugodno iznenaditi u ovakvom ambijentu.

Roki’s

U Pliskom polju nalazi se konoba-vinoteka Roki’s, vlasnika Olivera Rokija. Smješten pokraj nekadašnjeg savezničkog aerodroma, Roki’s godinama slovi kao jedno od najomiljenijih gastro-odredišta, naročito za skipere privržene viškom akvatoriju. Evolucija Roki’s je krenula kao ekstenzija obiteljske vinogradarske tradicije duge dva stoljeća.

Specijalnost ove konobe je spremanje jela ispod peke – peke s janjetinom, teletinom ili, pak, morske peke: od hobotnice, repa od grdobine, pa čak i mola. Vegetarijancima se ovdje ne poslužuju ostaci, već zasebna jela poput artičoka, naravno ispod peke.

 Roki's, restorani otoka visa

Nije peka tako jednostavna kao što se čini, jer ovdje zalaze i najokorjeliji bonkulovići, pa nije rijetkost da ćete vidjeti žene u večernjim toaletama, ali jednako tako muškarce u odjeći ispranoj od mora. A s obzirom na to da priprava jedne peke traje otprilike dva sata, potrebno se prethodno najaviti. Kod najave se odmah dogovara i prijevoz do konobe, jer ipak treba stići u srce otoka.

Prekrasna terasa kapaciteta stotinjak ljudi obogaćena je prostorom za degustaciju vina, uz koje se služi lagani morski ‘primo piato’ s carpacciom od tune, slanom i mariniranom ribom, te ribljom paštetom. Forte je vinarija s 55.000 litara vina, a najinteresantnija je etiketa autohtona bugava, koja svojim karakterom najbolje paše uz riblje peke, dok uz mesne peke ide vrhunski plavac ili cuvée barrique.

restorani otoka visa

Prostor za degustaciju izmjestit će vas iz ruralnog ambijenta, ali potpuno uvući u priču o vinima, a opuštena atmosfera s naročito lijepim ambijentom noću začinit će susretljiva posluga koja će popratiti svaki vaš gastro-zahtjev, uz domaći kruh ili višku pogaču direktno iz krušne peći. Za nautičare Roki’s nudi uslugu prijevoza u vlastitu aranžmanu, čak i ako se nalazite u nekoj viškoj vali.

Komiža

S druge strane otoka Visa put nas vodi do Komiže. Komiža je pravo malo izvorno ribarsko mjesto, jedno od najljepših na Jadranu. I ovdje gastronomija ima specifičan štih. Bako i Jastožera stup su komiške ponude. Dva restorana smještena jedan pored drugoga.

Jastožera

Otok Vis je nadaleko poznat po izlovu jastoga, a na mjestu današnjeg restorana Jastožera nekad je bila stanica za otkup jastoga.

jastožera restorani otoka visa

Ovo je jedan od rijetkih restorana u koji doslovno možete uploviti manjim brodićem. Dok sjedite za stolom u Jastožeri, more vam je ispod nogu, a specijaliteti su, dakako, jastozi na različite načine. Prije nekoliko godina bila je nestašica jastoga, pa je restoran ostao bez glavnog specijaliteta. Zato je dobro provjeriti kakva je ponuda prije rezervacije.

Bako

Bako je druga legenda komiške gastronomije. Jednostavan ambijent i specijaliteti od riba i rakova spremljenih po starim komiškim receptima dovoljan su razlog za posjetiti ovu konobu. Tik uz Bakota i Jastožeru nalazi se konoba Barba, s čije terase tik uz more puca prekrasan pogled na Komižu.

Mala Travna

restorani otoka visa

Najbolje čuvana gastronomska tajna, koju svaki dobar nautičar zna, nije ni restoran ni težačka kamena kuća, već mjesto neobične, ali iznimno snažne energije iz kojeg nikad nismo uspjeli izaći isti kakvi smo ušli. To je Mala Travna i to je Senko Karuza.

Književnik, pjesnik, ribar, vinar, kogo i još puno toga što samo senzibilna duša može osjetiti. Tu se gastronomija rađa iz prirode, životne filozofije, a vino pravi od pravog viškog grozda, no kad se sve to sljubi i pogled odluta iz Male Travne na pučinu, stvaran svijet postaje nešto daleko i nevažno, a prijelaz u drugu dimenziju tako jednostavan. O čemu govorimo, znat će oni koji su tamo bili.

Restoran na Budikovcu

Konoba Budikovac

 Budikovac, otok Vis

I na kraju završavamo gastronomsku plovidbu otokom Visom na Budikovcu, još manjem otočiću s južne strane Visa. Vlasnik restorana s najljepšom plažom Jadrana je kapetan Andro Slavić, osebujna karaktera i istog takvog gastronomskog izričaja. Usred najvrućih ljetnih dana Andro nam je servirao odojka s krumpirima.

Takav izbor jela ne bi nam pao na pamet ni za hladnijeg dana. Ali, nismo još kušali odojka iz Andrine krušne peći. Ne samo da smo pojeli sve, od čega nismo znali je li slađi odojak ili krumpir, nego smo došli i sljedećom prilikom tražiti još. Daljnji komentari o gastronomiji na Budikovcu su suvišni…

Tekst Filip Bubalo, Mario Jelavić & Lari Lulić
Fotografije Mario Jelavić & Ivo Pervan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above