Čudesna Krka

by Yachts Croatia

Bučna tišina

Rijeka Krka, probijajući svoj put od izvora prema ušću, oblikovala je kaskade, jezerca i slapove, mjesta iznimne prirodne ljepote koja privlače brojne posjetitelje uključujući i nautičare

Prirodna ljepota Krke oduvijek je privlačila čovjeka, a danas predstavlja jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija uz hrvatsku obalu. Nacionalni park Krka, površine 109 km2, smjestio se na najljepšem dijelu toka rijeke Krke i donjeg toka rijeke Čikole, u Šibensko-kninskoj županiji. Zbog izuzetne geomorfološke, hidrološke i pejsažne vrijednosti krajolika, nacionalnim parkom proglašen je 1985. godine. Nacionalni park je područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Namjena mu je prije svega znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna, a nama je najzanimljiviji jer su mu posjetitelji i brojni nautičari koji posjet Krki rado stavljaju u svoj itinerar. Temeljni fenomen ovog nacionalnog parka jest sedra, iz vode istaloženi vapnenac, koja je duž cijelog toka rijeke oblikovala sedam očaravajućih sedrenih slapova – Bilušića buk, slap Brljan, Manojlovački slapovi, slap Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk, od kojih je posljednji najpoznatiji. Privlačnost Skradinskog buka nije samo u njegovoj neospornoj ljepoti, već i u tome što se nalazi samo četiri kilometra od Skradina, a vožnja brodicom do samog slapa jedan je od najljepših doživljaja u ovom dijelu Jadrana. Uz rijeku Krku nalazi se raznolik i slikovit biljni svijet s 1.022 sorte, a životinjski svijet nacionalnog parka čine brojne endemične, rijetke i ugrožene vrste. U jezerskim dijelovima toka rijeke smjestila su se duhovna središta: otok Visovac i manastir Krka.

NP Krka

Ljeti je poseban doživljaj kupanje podno očaravajućeg Skradinskog buka

Uz rijeku Krku nalaze se i ostaci nekoliko starohrvatskih utvrda iz 14. stoljeća, kao i stotinjak špilja i jama. Nacionalni park je za posjetitelje otvoren tijekom cijele godine, a može se obilaziti vodenim i kopnenim putem, biciklističkom stazom te atraktivnim poučno-pješačkim stazama, kojih ima ukupno deset. Skradinski buk najduži je, najpoznatiji i najposjećeniji slap na rijeci Krki te jedna od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske. Slap tvore sedrene barijere, otoci i jezera, a može ih se razgledati zahvaljujući mreži staza i mostova sa spletom vodenica i etnografskom zbirkom koje svjedoče o gospodarskoj prošlosti Šibenika i cijelog kraja. Ovdje se nalaze i ostaci hidroelektrane Krka, koja je počela s radom 1895. godine, dva dana poslije Tesline hidroelektrane na slapovima Nijagare. Tu se nalaze obnovljeni mlinovi, valjavice i stupe koje stoljećima koriste snagu vodenog toka. Pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku, a tijekom ljetne sezone radnici nacionalnog parka rado demonstriraju načine na koje se nekad mljelo i pralo rublje. Sa Skradinskog buka mogući su izleti brodom do otoka Visovca i Roškog slapa. Ljeti je posebno lijepo kupanje podno Skradinskog buka, kada možete zaroniti u slatku vodu ispred očaravajućeg slapa i za jedan dan zamijeniti sol na koži slatkastim mirisom izuzetno čiste Krke. Ako se odlučite zaploviti uzvodno brodom NP Krka, ne propustite posjetiti Visovac. Taj otok je jedna od najvažnijih prirodnih i kulturnih vrijednosti Republike Hrvatske, na kojem se od 1445. nalazi franjevački samostan s crkvom Gospe od Milosti u florističko-hortikulturalno krajobraznom spomeniku. Samostanska zbirka čuva brojne umjetnine, vrijedne dokumente, knjige i inkunabule. Budući da je Visovac otočić usred mirnog, jezerskog dijela rijeke, do njega se dolazi samo brodicom. Moguće je i otići na jedan od izleta koji uključuju i posjet Visovcu i Roškom slapu, a oni koji žele potpunu osamu u vrevi turista, mogu zakupiti brod s vodičem uz prethodni dogovor.

NP Krka

Uz rijeku Krku nalazi se raznolik i slikovit biljni svijet

Dalje uzvodno nalazi se Roški slap, prostrano slapište koje čine glavni slap, mnoštvo rukavaca, kaskada (poznatih kao Ogrlice) i sedrenih otoka. I ovdje se nalaze vodenice koje predstavljaju specifično svjedočanstvo tradicijskog života i privređivanja do prve polovine 20. stoljeća i dragocjeni su etnografski spomenici Dalmacije i Hrvatske. Početak barijere čini niz malih Ogrlica nakon kojih slijede brojni rukavci i otočići. Jedan dio slapa moguće je vidjeti samo iz brodice, a ostatak Ogrlica obilazi se pješačkim stazama. Od Ogrlica vodi 517 drvenih stuba prema Oziđanoj pećini. Preko sedrenih slapova prelazi cesta koja je obale povezivala još u rimska vremena. U najvećem dijelu Roškog slapa priroda je nedirnuta, što ga čini izuzetno zanimljivim istinskim zaljubljenicima. Uz lijevu obalu slapišta niz je atraktivnih vodenica od kojih su neke i sada u upotrebi. Oziđana pećina, dio poučne pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, mjesto je od izuzetne arheološke, prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti. Ljudska prisutnost u pećini bila je neprekidna od 5000. do 1500. godine prije Krista, a danas je u pećini uređena arheološka zbirka in situ. Arheološka istraživanja potvrdila su u pećini nazočnost svih neolitičkih kultura na jadranskome prostoru (impresso, danilske i hvarske kulture), zatim eneolitičkih, te onih ranoga i srednjeg brončanog doba. Manastir Krka (sv. Arhanđela) jedno je od najvažnijih duhovnih središta pravoslavne Eparhije dalmatinske sa sjedištem u Šibeniku. Smješten je u Carigradskoj dragi, na samoj sredini kanjona rijeke Krke, a podignut na temeljima starijeg eremitskog samostana. Ispod crkve izgrađene u bizantinskom stilu nalaze se starorimske katakombe, koje su otvorene za posjetitelje.

NP Krka

Temeljni fenomen sedra je duž cijelog toka rijeke Krke oblikovala sedam očaravajućih sedrenih slapova

Uzvodno od manastira Krka nađeni su ostaci rimskog vojnog logora Burnum, koji se nalaze neposredno iznad Manojlovačkih slapova, najvišeg slapa na rijeci Krki. Manojlovački slap treći je, najviši i, po mnogima, najljepši slap rijeke Krke, a turisti još uvijek rijetko dolaze do njega. Sastoji se od niza sedrenih barijera, ukupne visine 59,6 metara. Najveća barijera visoka je 32,2 metra. Kanjon oko slapa obrastao je bogatim submediteranskim raslinjem, a uz tok rijeke nalaze se mala polja i pašnjaci. U razdoblju visokih voda slap se zaglušujuće obrušava u dubinu obavijen velom satkanim od kapi u paleti duginih boja. Bilo da ćete uživati u duginim bojama koje tvore slapovi, kupati se u slatkoj i toploj rijeci ili samo posjetiti ovaj nacionalni park, naša je sugestija da odvojite vrijeme potrebno za obilazak cijelog nacionalnog parka. NP Krka nudi bogatstvo doživljaja do kojih možete lako doći ploveći ovog ljeta hrvatskom obalom.

Otkrijte sve ljepote otoka Cresa
U kanjonima Pakelnice