Carlo Riva

by Yachts Croatia

Istinski velikan

Nautički svijet, grupa Ferretti i brodogradilište Riva oplakuju velikana nautike, nedosežnog tvorca najljepših brodova, majstora stila i elegancije i diva talijanske industrijske i poduzetničke povijesti. Gospodin Carlo Riva preminuo je u 95. godini početkom travnja. Jedan od najcjenjenijih tvoraca brodova u povijesti, gospodin Riva je svojim kreacijama i inovacijama ostavio neizbrisiv trag u svjetskoj nautičkoj industriji, lifestyleu i dizajnu, a svoje brodogradilište pretvorio u simbol talijanske industrije. Taj izvanredni čovjek postao je legenda cijele jedne ere, ‘la dolce vita’, u kojoj je talijanski dizajn zakoračio na svjetsku pozornicu i ostao njezina glavna zvijezda sve do danas. Rođen 1922., kad su motorni brodovi bili najzanimljivija novost, gospodin Riva je od malih nogu bio strastveno zaljubljen u brodove i brodogradnju. U obiteljski posao uključio se vrlo mlad, a već 1954. otvorio novo – tada futurističko – brodogradilište, u kojem su zamisli dizajnera zaživjele u estetski i funkcionalno jedinstvenim modelima.

Carlo Riva

Zbog svoje beskrajne stvaralačke energije, Carlo Riva je bio neosporan kralj brodogradnje 20. stoljeća, čija su jedinstvena djela već postala dio nautičke povijesti

Od početka je gospodin Riva inzistirao na eleganciji, na usavršavanju svakog detalja i to ga je ubrzo pretvorilo u velikana zlatnog doba: modeli Ariston, Tritone, Sebino, Florida i Aquarama postali su simboli svog vremena. Tijekom 1950-ih i 1960-ih, kad je Italija doživjela ekonomski preporod, gospodin Riva je spojio dvije strasti nove Italije – automobilizam i nautiku – u najprepoznatljivije, drvene modele kuće, u kojima je ‘zarobio’ duh trenutka. Prvi od tih modela bio je Ariston, koji je posebno volio: ‘Bio je stvoren s ljubavlju i snažan poput rasnog konja. Nezaboravan! Bio je božanstvo!’ Modeli stvoreni dok je kuću vodio Carlo Riva redom su bili nadahnuti idejama koje su potaknule na kultno obožavanje i koje su i danas jednako na cijeni zbog dizajna i kvalitete gradnje. S modelima Aquarama, koji su u gradnju krenuli 1962., Riva je postala legenda nautike, prvo i najprepoznatljivije brodogradilište na svijetu.

Carlo Riva

Svijet je izgubio genijalnog tvorca brodova, majstora stila i diva talijanske industrije

Carlo Riva još je jednom pokazao koliki je vizionar kad je 1969. stvorio prvi model od stakloplastike, dokazujući tako i svoj golemi kapacitet za inovacije, ali i čuvajući tradicionalne vrijednosti. Njegov nezaustavljiv duh prožeo je sve modele, ali i uspješno predvidio niz trendova, potreba i prilika. Gospodin Riva povukao se iz brodogradilišta 1972. i svoje snage usmjerio na turističku ponudu Rapalla, ali je uvijek savjetom i duhom ostao prisutan u proizvodnji. Carlo Riva preminuo je mirno u svojem rodnom gradu Sarnicu, onako kako je i živio – ‘Uz dašak nostalgije i prisjećanje na svoju dugu i lijepu životnu plovidbu.’ Zbogom, gospodine Riva, i sretno vam bilo posljednje putovanje prema horizontu.

Projekt Benetti Now
Tankoa Yachts