Admiral Silent 76

by Yachts Croatia

Bešuman i raskošan

Prva jedrilica koja je izišla iz pogona talijanskog Admirala pokazala je iznimnu raskoš interijera, kao i funkcionalna rješenja poput natkrivenog kokpita, kojim se svrstava u zasebnu kategoriju cruisera

Brodogradilište Admiral bilježi svoje zvjezdane trenutke. Osim otvaranja novih proizvodnih pogona u Marini di Carrara koji su istovremeno i zanimljiva umjetnička galerija vrijedna posjeta ako vas umjesto brodova zanima moderna umjetnost, Admiral je prošle godine isporučio čak šest jahti. Jedna od njih je i prvi Admiral pod jedrima nazvan jednostavno – Silent. Iskorak ovog talijanskog brodogradilišta prema svijetu luksuznih jedrilica nije slučajan, obilježava ga velika ljubav njegova vlasnika Giovannija Constantina prema svijetu jedrenja. Taj hrabar iskorak nije ni osamljen. U brodogradilištu najavljuju veći model, onaj od 38 metara, u suradnji sa svjetski priznatim navalnim dizajnerom Phillipeom Briandom te stvaranje cijele game luksuznih jahti pod jedrima. Ako je suditi po prvoj, duljine inače skromnih 76 stopa, u Admiralu su već uspjeli u svojoj nakani. Testirano plovilo pokazalo nam je svu svoju raskoš, kao prava jahta, tzv. deck salon cruiser, za duga krstarenja s puno volumena i luksuzom kojem je granica samo mašta vlasnika. Počevši od samog pogona, jahta je jedinstvena jer, poput motornih plovila, ima dva motora koji joj pružaju odlične maritimne sposobnosti. Vrijedi napomenuti kako je ime Silent itekako opravdano ne samo zato što opisana jahta jedri, već se i motori nalaze u sredini plovila, toliko dobro izolirani da je razina buke kada plovi na motor zanemariva. Pod jedrima je upravljanje svedeno na igru. Opremljena flokom koji sam leta (tzv. autovirant) i glavnim jedrom koje je fiksirano na vrhu roll-bara pokrova kokpita i upravljano Magic boxom, jedrenje je svedeno na pritiskanje dugmadi i okretanje kormila u željenom smjeru. Naime, na konzolama kormila nalaze se komande za upravljanje glavnim sustavima plovila, kao i one za manevriranje uz pomoć joysticka.

Admiral Silent 76 kokpit

Admiral Silent 76 kokpit

Uz lagan i širok pristup pramcu, to mjesto karakteriziraju i ergonomski oblikovane stolice – nasloni za kormilara. Za one željne ambicioznijeg jedrenja na raspolaganju je veći flok (110%) i baštun za Code 0 i genaker. Naravno da sve komande jedrima prolaze ispod palube, pa se ne osjećate zatrpani nepotrebnim konopcima. Tome dojmu, u kojem uspješno spaja duh motorne jahte i one pod jedrima, pridonosi i sasvim inovativni tvrdi pokrov kokpita s vjetrobranskim staklom i krovom koji lako možete ukloniti – rješenje koje do sada nismo vidjeli na jedrilicama te duljine. Sam kokpit može biti i lounge prostor ili velika blagovaonica zahvaljujući dvama rasklopivim stolovima i, kako priliči pravoj jahti, cijeli je odjeven u tikovo drvo. Ovo područje idealno je za boravak na otvorenom i ‘al fresco’ večere, i zaista nam se svidjelo.

Admiral Silent 76 krma

Admiral Silent 76 krma

Još jedno spektakularno rješenje nalazi se u krmi jahte, a to je garaža koja prima i gumenjak od 3,20 m i jet-ski. Nakon funkcionalnih, prešli smo na estetska rješenja čiju je raskoš, kao graditelj luksuznih jahti, Admiral pokazao u unutrašnjosti, koja je u potpunosti uređena po željama vlasnika. Korištenjem više vrsta kože i sjajnom završnom obradom drva u interijeru ne primjećujete da ste na jedrilici od samo 76 stopa. Mramor, oniks i ostali teški materijali su korišteni u kombinaciji s laganim pregradama i konstrukcijom od kevlara i stakla tako da je plovilu ipak osiguran nešto lakši deplasman.

Admiral Silent 76 vlasnička kabina

Admiral Silent 76 vlasnička kabina

Jedrilica inače ima četiri kabine u unutrašnjosti, od toga vlasničku u krmenom dijelu, koja je, naravno, najimpresivnija. Osim što je smještena u punoj širini, ta kabina ima podijeljen toaletni prostor i tuš, a detalji bilo u elementima namještaja ili primjerice TV-a skrivenog u ogledalu, odaju vam dojam da ste na pravoj jahti. Uz nju su smještene dvije twin kabine, jedna za djecu, a jedna za goste. VIP kabina nalazi se u pramcu, a kuhinja u glavnom salonu, linearno smještena s lijeve strane.

Admiral Silent 76 kuhinja spojena sa salonom

Admiral Silent 76 kuhinja spojena sa salonom

Poseban dio u tom dijelu je mali mramorni, iznutra osvijetljen naslon za kuhanje koji služi i kao šank. Ukupno gledajući, prvi Admiral pod jedrima uspješno je započeo jednu lijepu eru tog brodogradilišta, pokazujući da će jahte pod jedrima biti jednako raskošne kao i motorne. Nama je na toj jedrilici nedostajalo samo malo više jedara za lagani vjetar da je potjeramo do maksimalnih performansi, a koja će S/Y Gigreca, kako je vlasnik nazvao svoju jedrilicu, dobiti za prve regate. Dobro joj more bilo.

Tehnički podaci

Duljina: 23,15 m
Širina: 5,90 m
Gaz: 2,93 m
Spremnik za gorivo: 2.000 l
Spremnik za vodu: 1.000 l
Istisnina: 50 t
Motori: 2 x Yanmar 4by2-150 HP
with E-DOC system
Najveća brzina: 13 čv.
Brzina krstarenja: 11 čv.
Dizajn eksterijera: Debenedetti & Fiordi
Dizajn interijera: Admiral Centro Stile with Arch. Gian Marco Campanino
Graditelj: Admiral sail – The Italian Sea Group
Zastupnik: Cape 4

Admiral Silent 76 layout

Admiral Silent 76 layout

Filippetti Navetta 30
Azimut 77S